Fitness ve Vücut Geliştirme Antrenmanları

Vücut geliştirme ya da dünyadaki yaygın kullanım terimiyle body building sporunda hedefe ulaşabilmeniz için önce aletli egzersiz antrenmanlarının öteki branşların çalışmalarından farkını bilmeniz gerekir.

Aslında bu durum “fitness antrenmanı” veya “form antrenmanı” olarak tabir edilen, daha hafif yoğunluktaki programlar için de geçerlidir.
Kısacası aletli çalışma antrenmanları, öteki sporların antrenmanlarına hiç benzemez.

Bizim branşımızda antrenmanlar, sporcunun egzersiz aletleri ve kaslarıyla tamamen baş başa kaldığı anlardır.

Başka bir deyişle “adale konsantrasyonu” önemlidir.

Konsantrasyon her spor branşında az ya da çok etkilidir. Fakat birçok branşın “oyunsal” yönü de bulunduğu için (futbol, güreş, tenis vb) adale konsantrasyonu direkt olarak sonucu etkilemez.

Örnek olarak: Futbolda hep aynı hızda koşmazsınız, bazen yürür bazen topu koşturursunuz. Rakip sporcunun oyununa karşılık verirsiniz. Güreşirken her dakika tempo yapmaz ya da sürekli olarak rakibinizi kaldırıp taşımazsınız. Yani her an kas gücünüzü kullanmazsınız. Çoğu kez oyundaki refleksleriniz, tepkileriniz sizi başarıya götürür.

Ama kaslarınızı aletlerle çalıştırırken, sonuç alabilmeniz için belirli saniyeler içerisinde belirli tekrarlar yapmak ve belirli saniyeler dinlenmek, kalbinizin kaslarınıza düzenli kan pompalaması için mutlaka uymanız gereken rutinler vardır.

Aksi halde yaptığınız şey antrenman değil, “kaldır – indir” “çek – bırak” olmaktan öteye gidemez. Bu tip bir çalışma size hiçbir şey kazandırmaz.

Uzun zaman spor salonuna gittiği halde hiç ilerleme kaydedemeyen kişileri dikkatle gözlemlerseniz, bu kişilerin genellikle fazla konuşan, setler arası dinlenme sürelerini aşan, hareketlere dikkatini vermeyen tipler olduğunu görürsünüz.

Biz hocalar ve spor salonlarının deneyimli üyeleri bu kişileri “spor salonuna çene kaslarını geliştirmeye gelen kişiler” olarak tanımlarız kendi aramızda.

Oysa gerçekten aşama kaydeden kişilerin, 1-1,5 saatlik bütün antrenmanları boyunca, ağızlarından genelde birkaç cümleden fazlası çıkmaz.
Çünkü onların akılları “bir sonraki sette biraz daha ağır kaldırabilir miyim” ya da “karın hareketlerini 3 – 5 tekrar daha fazla yapabilir miyim”dedir.

Tamamen kendileriyle baş başadırlar.

Bu durum salona, “vücut geliştirmek için gelenler” için de aynıdır, “sağlıklı bir fiziğe sahip olmak için gelenler” için de aynıdır. Sohbet ve sosyalleşme yeri spor salonundaki vitamin bar veya kafedir.

Spor alanında, eğitmenlere bilgi almak amacıyla yöneltilen sorular veya diğer üyelerle birkaç cümlelik sportif fikir alışverişi haricinde, uzun uzadıya gevezelik edilmez.

Yıllar önce antrenman yaptığım spor salonunda “adale konsantrasyonu” prensibini en iyi uygulayanlardan birisi olduğum için, “asosyal” “burnu büyük” birisi olduğum söylenmişti. Bunun nedeni onlar “sohbet arası spor” yaparken, benim antrenman esnasında çevreyle iletişimi minimum seviyede tutmamdı. Hakkımda bunları söyleyenler vasat olarak kalırken, antrenman ciddiyetim beni şampiyon bir sporcu yapmıştır.

Bu arada, yeri gelmişken “şampiyon” tanımına da kısaca değinmek istiyorum:
“Şampiyon olmak” bir body building yarışmasına katılarak orada birinci olmak değildir. Şampiyon olmak, bir spor salonuna adımınızı ilk attığınız anda hedefiniz ne ise, çalışmalarınızın sonunda o hedefe ulaşmayı başarmaktır!

Hedefiniz yalnızca “göbeğinizi eritmek” bile olabilir.

Antrenmandan En İyi Verimi Alabilmek İçin:

1. Aklınız, dikkatiniz o anda çalıştırdığınız adalede ve kullandığınız alette olsun. Çalıştırdığınız bölgenin kasılıp gevşemesini zihninizde canlandırın ve hareketi hissedin. O bölgenin iyi çalışmadığını hissediyorsanız antrenörünüze danışın, muhtemelen hareketi yanlış yapıyorsunuzdur.

2. Set aralarındaki dinlenme sürelerini azaltmayın ya da çoğaltmayın. Eğitmeninizin belirttiği süreyi sadece “dinlenmek” için kullanın ve çene kasları gelişmiş üyelerden antrenman sırasında uzak durun.
Dinlenme süresinin aşılması, kalbinizin kaslarınıza kan pompalanmasının düzensizleşmesine ve kasların soğuyarak antrenman isteğinizin kaybolmasına yol açar.

Bu kişilerin “Canım biz müsabakalara mı hazırlanıyoruz sanki” tarzındaki antrenmanı küçümseyen sözlerine kanmayın. Çünkü sporda en basit hedef için bile, belli bir ciddiyet ve disiplin gerekir.

3. Çalışmalarınızda aşama kaydetmek biraz da hırs ve istekle olur. Karın ve bel hareketlerinde tekrarları arttırmaya, vücudun diğer bölgeleri için verilen hareketlerde ise antrenörün yazdığı tekrar sayısını değiştirmeden yavaş yavaş ağırlıkları arttırmaya gayret edin.

4. Amacınız kilo vermek ise, bisiklet, koşu bantı, cross trainer gibi aletlerdeki “yağ yakım nabız sayısı” çok önemlidir. Bu sayıyı antrenörünüzden öğrenerek nabzınızı bu seviyede tutmazsanız, vücudunuzda yağ yakamadığımız gibi bir de gereğinden fazla yorulursunuz.

5. Antrenmanlarınızda aşama kaydetmenin en önemli koşulu düzenli spor yapmaktır. Bilge(!) halkımızın klasik özelliğini sergileyip kuralları esnetmeyin.

Örnek vermek gerekirse; Eğitmeniniz size programı birer gün arayla haftada üç gün yapacağınızı söylemişse “Ben Cuma-Cumartesi-Pazar yaparım o da üç gün” diye düşünmeyin.

Aradaki boş günler vücudunuzun ve kaslarınızın dinlenerek bir sonraki çalışmaya hazırlanabilmesi ve ilerleme kaydedebilmeniz için elzemdir.

6. Amacınız ister vücut geliştirmek ister fazla yağlarınızdan kurtulmak olsun, forma girmeyi şöyle düşünün: Aksatmadan geldiğiniz her antrenman kumbaraya attığınız bir para, gelmediğiniz her antrenman ise kumbaradan çıkan iki para… Forma girmek yani kumbarayı doldurmak için düzenli spor yapmalısınız.

7. Egzersiz programınızı mutlaka bilgi ve kariyerine inandığınız, ilgili ve güvenilir bir antrenörden alın. (Bkz. Doğru Fitness Hocasını Nasıl Seçersiniz)
Sizi sürekli takip edecek ve gösterdiğiniz gelişmeye göre programınızı güncelleyecek hocanızı baştan iyi seçin ve değiştirmeyin.

Spor salonunda herkesin kendi hedefinin şampiyonu olması dileğimle…

Fitness ve Vücut Geliştirme Antrenmanları’ için 12 yanıt

Add yours

  1. Excellent way of describing, and pleasant paragraph to take information on the topic of my presentation subject matter,
    which i am going to convey in college.

    Beğen

  2. Geri bildirim: Homepage
  3. Hocam size fizigimi cekip gondersem ve olculerimi yazsam bana uygun bir program cikara bilirmisiniz ? Bunu para karsiligi mi yapiyosunuz ?

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑