Vücut Geliştirmede Beslenme

Nasıl anayasanın değişmez, tartışılmaz ilk üç maddesi varsa, vücut geliştirmenin de asla değişmeyecek 3 unsuru vardır: Beslenme, egzersiz ve uyku.

Bu yazımda vücut geliştirmede beslenme ayağının ne kadar önemli olduğunu anlatacağım.

Vücudunuzda Hayvan Beslemek

Vücut geliştirmeye karar vermeniz, aslında vücudunuza size ait olmayan bir hayvanı alıp yerleştirmeye, onu beslemeye ve büyütmeye karar vermeniz anlamına gelir.

Bu örnek size ilk duyduğunuzda çok tuhaf gelmiş olabilir, ancak açıklamasını okuyunca anlayacaksınız. Vücut geliştirmede amacınıza ulaşmak istiyorsanız, hayvan besleme mantığını şu anda, henüz daha yolun başında iken kafanızda iyice tartıp, kabullenmeniz gerekir.

Vücut geliştirme, neden “vücutta hayvan beslemek” demektir?

Cevabı çok basit: Çünkü aslında sizin gerçek kas yapınız Lise Biyoloji kitabında gördüğünüz insan anatomisi çizimindeki omuzları belinden biraz daha geniş, abartısız, alelade bir vücuttur.

Böyle bir anatomik yapının günlük protein ihtiyacı, kişinin kilosu başına 0,75 – 1 gr arası, günlük ortalama enerji ihtiyacı 1.700 – 2.000 kcal arasıdır. İşte buraya kadar olan vücut, sizin vücudunuzdur.

Ama amacınız bunun dışına çıkıp kaslarınızı güzel ve gösterişli hale sokmaksa,
sizin vücudunuzun üzerine koyacağınız her gram adale artık bakmak ve beslemekle yükümlü olduğunuz evinize aldığınız bir hayvan gibidir.

Nasıl evinize aldığınız evcil bir hayvanı, kuralına uygun gerektiği şekilde beslemezseniz zayıf düşürür, hastalanmasına sebep olur ve öldürürseniz;

Bu durum vücudunuza aldığınız hayvanınız, başka bir deyişle “artı kaslarınız” için de aynıdır.

Artık “Yarabbi şükür karnım doydu” deyip sofradan kalkamazsınız. Mideniz dolmuştur ama, bakmakla yükümlü olduğunuz kaslarınız yeteri kadar proteini ve enerjiyi aldı mı, hesaplamak zorundasınızdır.

Çünkü kaslarınız egzersizle antrene olur ama beslenme ile gelişir.

Aksi takdirde “Bu kadar antrenman yapıyorum, niye gelişemiyorum” diye sormaya devam edersiniz. Üstelik bir süre sonra da antrenmanda kamçıyı vurduğunuz hayvanınızın, beslenme eksikliğinden güçsüz düştüğünü ve artık yürüyemediğini, dolayısıyla antrenmanı çıkaramadığınızı görürsünüz.

Karnınızı doyurmanız normal “sizi” besleyebilir. Ama geliştirmek istediğiniz, başka bir deyişle vücudunuzda artmasını istediğiniz “artı kaslarınızın” size “ben açım” diye seslenecek bir mekanizması yoktur.

Gelişmeyerek, halsizlikle, enerjisizlikle size sinyal verirler. Eğer kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız, her gün vücut (kg) ağırlığınızın 1,5 – 2 ile çarpımı kadar (gr) protein almanız gerekir.

Yani, bundan sonra ağzınıza attığınız her şeyin içinde ne olduğunu bilmek zorundasınız.

Vücut Geliştirmeciler Nasıl Beslenmeli

Besinlerin paketinde yer alan tablolardaki 100 gr’da ne kadar protein olduğuna bakabilir; Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin Beslenme listesinden, protein miktarları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Küçük bir örnek vermek gerekirse, ortalama 70 – 80 kg bir insanın kas geliştirme çalışması yapıyorsa günde ortalama 5 yumurta beyazı, 500 gr tavuk/et/balık cinsi protein (öğünlere bölerek), yarım kg yağsız süt, bir porsiyon sebze, bir porsiyon baklagil, bir porsiyon meyve yemesi gerekir.

Bu liste vücut geliştirme çalışması ilerledikçe, antrenmanın dozuna göre, çalışma öncesi ve sonrası whey protein ile desteklenebilir. Bunu da antrenörünüze danışabilirsiniz.

Herkese “kolay gelsin” derken, evinize ve vücudunuza ilerde bakamayacağınız hayvanlar almamanızı öneriyorum.

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑