Yağ Yakım Nabız Aralığı Nasıl Hesaplanır?

Vücudumuzdaki yağ yakım nabzı yaşımıza göre değişir.

Yağ yakım nabzınızı hesaplamak için 220 sayısından yaşınızı çıkartıp maksimum nabız atım sayınızı bulun, çıkan sayının %60 ı sizin ortalama yağ yakım nabzınızdır.

Yıllardır gözlemlediğim ve bana çok ilginç gelen şey ise, spor salonlarında bunu söylediğim binlerce kişiden birinin bile “Hocam bu 220 sayısı nedir?” sorusunu sormamış olmasıdır.

Üzücüdür ki bir çok eğitmenin de bunu bilmediğini fark ettim…

İdeal nabız hesaplamadaki sabit 220 sayısı yeni doğmuş bir bebeğin kalbinin dakikadaki maksimum atım sayısıdır.

Doğduğu an nabzı dakikada ortalama 140 atan bebeğin olağanüstü bir durumda nabzının en çok yükselebilme kapasitesidir 220.

Dikkat ederseniz doğduğunuz zaman nabzınızın en çok atabilme kapasitesi 220 iken her aldığınız yaşta biraz azalır.

Örneğin: 40 yaşında nabzınızın en fazla yükselebilme kapasitesi 220-40 = 180 dir.

Bu aynı bir araba motoruna benzer. Yeni aldığınız zaman 220 km hız yapabilen arabanız yaşlandıkça bu hızı yapamaz, maksimum hızı azalmaya başlar; çünkü motor yıpranmaya başlamıştır. Araba kullananlar bunu iyi bilir.

Sakın bu gerçek sizi olumsuz etkilemesin!

Çünkü arabasını tanıyan iyi bir şoför gereksiz gaza basıp motoru yıpratmadan, daha eski bir arabayla uluslararası yollarda binlerce km yapabilir, diğer taraftan bilgisiz ve deneyimsiz bir şoför sınıra varmadan sıfır kilometre aracın motorunu yakabilir.

Yağ yakım ve cardio nabızlarınızı iyi hesaplayıp, motoru yakmadan bilinçli spor yaparak sağlıklı kalmanız dileğimle.

Yağ Yakım Nabız Aralığı Nasıl Hesaplanır?’ için 4 yanıt

Add yours

  1. 20 yaşındayım
    200 max nabız atım sayım
    120 yağ yakım nabzım

    Yani benim yağ yakabilmem için nabzımı 120ye mi çıkarmam gerekiyor.

    Beğen

  2. Anonymous, nabzını yavaş yavaş 120 ye çıkarman gerekiyor.. ( Aniden çok hızlı koşarak,ya da başka bir cardo aletinde çok tempolu başlayarak değil). 120 yi yakaladıktan sonra hareketi bu nabızla ne kadar uzun süre sürdürebilirsen o kadar fazla yağ yakarsın. Başlarda kondisyonun yetmeyeceği için beş dakika bile olabilir. Zamanla yavaş yavaş kırkbeş dakikaya bile çıkabilirsin.

    Beğen

  3. hocam bilgiler için çok teşekkürler. yağ yakma nabız hızını aşmak egzersizi olumsuz etkiler mi? 30 yaşındayım ve bazal nabız hızım zaten 80’in üzerinde. egzersizin daha başında öngördüğünüz nabız hızına ulaşıyorum. koşu bandında 6km/saat hızda nabız hızım 150’yi aşıyor.

    Beğen

  4. hocam merhabalar ben spora yeni başladım ramazan ayındayız hem spor yapmak isityorum hemde ibadetimi ramazanla bir beslenme programı paylaşmışsınız bu program yeni başlayanlar için geçerlimidir ?

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑