Vücut Geliştirme Programları

Bu yazıda iyi bir vücut geliştirme programının nasıl olacağını ve nasıl olmayacağını anlatacağım.

Öncelikle sizi hayal kırıklığına uğratacak bir gerçekten söz edeyim: Bazı vücut geliştirme dergilerinde, internet sitelerinde bahsedildiği, bana gelen yüzlerce mesajda talep edildiği gibi öyle herkes için geçerli olabilecek bir vücut geliştirme programı yoktur.

Standart program ancak ve ancak bir spor salonuna yeni yazıldığınız ilk 1 – 2 ay için size verilen, çok temel hareketleri kapsayan hafif bir adaptasyon programı olabilir.

Bu süreçten sonra;

Her insanın anatomik yapısı, antrenman yapma amacı ve çalışmada gösterdiği ilerlemenin farklı olduğunu kabul edersek, her insan için en ideal program “kişiye özel olarak hazırlanan ve gidişata göre belli aralıklarla sürekli değiştirilen program”dır.

Arnold’un programını vermek size onun ceketini giydirmeye benzer ki, herhalde üzerinizde palto gibi dururdu!..
Arnold’un programını vermek size onun ceketini giydirmeye benzer ki, herhalde üzerinizde palto gibi dururdu!..

Bu nedenle çoğu fitness eğitmenlerinin ya da size sempatik gözükmeye çalışan bazı kurnazların,
Efendim bu Arnold Schwarzenegger’in klasik programıdır, şu Mr. Olympia Ronnie Coleman’ın yarışma öncesi uyguladığı çalışmadır şeklinde yazıp çizdikleri şeyler kesinlikle “sizin antrenman programınız” olamaz.

Üyelerine böyle güya “tescilli programlar(!)” tavsiye eden bir antrenörle tanışırsanız, bu kişinin mesleğinin cahili olduğunu, bunlara sayfalarında yer veren dergilerin de tiraj kaygısı güttüğünü anlayabilirsiniz.

Gelişmiş bir sporcunun dergilere verdiği röportajlarda “işte benim ideal programım” diye bahsettiği egzersizlerin seviyesine ulaşabilmek için, önce onun bu aşamaya gelene kadar yıllarca geçirdiği süreçleri sizin de geçirmeniz gerekir.

Özetle dört işlemi öğrenmeden matematik denklemi çözmeye çalışanlar, sınıfta kalmaya mahkumdurlar.

Programlar konusunda sizin kafanızı karıştırabilecek bir diğer konu da;

Spor salonlarında hoca olarak çalışan bazı donanımsız ve yetersiz kişilerin “çok şey bildikleri” izlenimini uyandırmak için uyguladıkları bir taktik vardır. Bu hocalar, birkaç klasik temel hareket ile sağlayabileceğiniz bir yararı, gözünüzü boyamak için farklı şekillerde size sunarlar.

Antrenman programınıza doldurdukları çok gereksiz, fazla sayıda ve varyete hareketler yüzünden, farkında olmadan bu eğitmen tarafından enerjiniz israf edilmekte ve sportif anlamda bir katliama uğramaktasınızdır.

Sakın birkaç fazladan hareketin ne zararı olur ki, daha iyi gelişirim diye düşünmeyin.

Dozundan fazla egzersiz yapmak gelişmenizi engeller.

Şöyle düşünün: Bir savaşta ne yaptığını bilmeyen acemi bir asker,  gelişigüzel sağa sola ateş eder ve bütün cephanesini tüketir ama bir türlü hedefi vuramaz.
Ama usta bir asker, hedefini tek bir atışta vurabilir, gereksiz yere gürültü çıkarmaz, cephanesini de akıllı kullanır.

Çok bariz bir örnek daha vereyim;
İşinin ehli iyi bir antrenörden program almaya başlayan, fakat yukarıda sözünü ettiğim tipte bir şovmen hocanın başkasına yazdığı “artistik” programı görünce derhal bu hocadan program almaya karar veren çok “saf” tanıdım.

Bu kişiler, kendilerine özel olarak hazırlanmış doğru bir programla 6 ay içerisinde çok güzel gelişecekleri yerde, daha baştan çiğneyemeyecekleri bir lokmayı ağızlarına aldıkları için aylarca yerlerinde saydılar ve sonunda hevesleri kırıldı, antrenmanlardan soğuyarak spordan vazgeçtiler.

Oysa başlangıçtan itibaren doğru hoca ile birlikte çalışmaya devam etselerdi, değişen 3 – 4 programdan sonra, zamanı gelince programlarına “şovmen hoca”nın verdiği hareketlerden çok daha komplike ve orijinal hareketlerin ilave edildiğini görebileceklerdi.

Bir sonraki programınız bir öncekiyle mutlaka bağlantılıdır. Bu nedenle istikrarlı olarak aynı antrenörle çalışmanız sizin yararınızadır. Dolayısıyla sizi sonradan takip edemeyecek bir hocadan program istemeyin.

Çünkü, program yazmakla iş bitmez. Uygulama hızı, set araları süresi, hareketlerin doğru yapılması vs kritik önemdedir, program aynı olsa bile pratikte çok şeyi değiştirir.

Özetle, en yararlı olacak program, doğru hocanın size verdiği ve takip ettiği programdır.

İdeal vücut geliştirme programları hangi kıstaslara göre hazırlanır, incelikleri nelerdir, teknik detaylarıyla bir dahaki yazıda…

Vücut Geliştirme Programları’ için 57 yanıt

Add yours

  1. Merhaba hocam spora başlarken yemek yemeden öncemi başlamak gerekir daha fazlami faydası olur vücut daki yağ oranı için tesekkür ederim…

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑