Doğru Fitness Hocasını Nasıl Seçersiniz

“Dini imanı para” diye bir deyim vardır, parayı her türlü manevi değerin üstünde tutan, bazen para için onurunu, ruhunu satabilecek insanlar için kullanılır.

30 yılı aşkın sporculuğum ve spor salonu geçmişimden, “Sağlıklı yaşam için spor” kavramına bakış açımdan sporun bana, benim spor salonculuğuna kazandırdıklarımdan ötürü benim için de “Dini imanı spor” denilebilir.

Bu nedenle bir şekilde spor salonlarında spor yapmakta ya da spor salonuna başlayacak herkesi doğru ve kendi yararına olacak şekilde yönlendirmek de adeta bir din adamı gibi benim misyonumdur.

Bu yazıda Spor Salonu Karakterleri-2 “Hocalar” yazımda sözünü ettiğim “Doğru Hoca”yı nasıl bulacağınızı anlatacağım.

Sizlerin hevesle geldiğiniz spor salonlarında emeğinizin karşılığını almanızı sağlayan ya da boşa kürek çekmenize yol açan kişi, birlikte çalıştığınız hocanızdır.

Metabolizmanız ve fiziki durumunuzda değişiklikler yapmaya yetkilendireceğiniz hocanızı seçerken, en azından pazardan meyve sebze veya mağazadan üst baş alırken gösterdiğiniz özeni ve titizliği göstermelisiniz. Doğrudan sağlığınızı etkileyecek bir konuda asla kanaatkar olmamaya kendinizi şartlandırın.

Bedeniniz sizin için değerlidir ve elbette en iyisine layıktır.

Yetersiz birinin sizin hoşgörünüze sığınmasına izin vermeyin.

1. Her şeyden önce, grup derslerine gireceğiniz ya da bire bir çalışacağınız antrenörün, size program hazırladığı / egzersiz gösterdiği branşta resmi bir diploması olmalıdır. Kalbinizde bir sorun yaşarsanız kardiyoloji uzmanına gidersiniz, kulak burun boğazcıya değil. Doğal olarak yüzme hocasından tenis dersi alınmaz.

2. Eğitmen için diploma ön şarttır ancak iyi bir eğitmen olmak için tek başına yeterli değildir. Ben diplomasını aldıktan sonra girdiği ilk 5 – 6 davayı kaybettikleri için bir daha avukatlık yapmayan nice hukuk fakültesi mezunları bilirim. Nasıl “her hukuk fakültesi mezunu iyi bir avukat olacak” diye bir kural yoksa, her spor akademisi mezunu veya şampiyon olmuş bir sporcu da iyi bir hoca olacak diye bir kural yoktur.

Bunu spor akademisi müdürlüğü yapmış ve fitness departmanını kurmuş, defalarca da şampiyon olmuş biri olarak söylüyorum.

Spor yapacağınız hocayı seçerken vasat olanla yetinmeyin. Doğru hocayı bulmak için sağduyunuzu kullanın. Ancak bazı olgular vardır ki, sağduyunuzun size apaçık gösterdiğini gölgeler, bu nedenle gerçeğin farkına varamayabilirsiniz.

Bu noktada yapmanız gereken şey, duygularınıza değil gözlerinize inanmaktır. Birlikte çalışacağınız antrenörünüzü dikkatle inceleyin.

Çok sıcak ve dost canlısı olabilir, ama bunlar size spor konusunda tavsiye vermesi için yeterli mi? Samimiyetin ve ahbaplığınızın gözlerinize perde indirmesine izin vermeyin.

Öncelikle şuna karar verin: Sizin spor salonuna asıl gelme nedeniniz sosyalleşmek mi, yoksa vücudunuzu forma sokmak mı?

Size zayıflamanız için egzersiz programı hazırlayan spor hocanızın karın ve kalçasında fazla kiloları var mı? Ya beli ve göbeği?

Eğer cevabınız “Evet” ise, ne yazık ki doğru hocanızı henüz bulamamışsınız demektir.

Doğru hocanın çok gelişmiş kasları olması gerekmez. Ama mutlaka atletik bir fiziğe sahip olmalıdır. Çünkü sözünü ettiğimiz hoca Coğrafya hocası değildir. Siz de spor salonlarına bilgi hazinenizi geliştirmek için gelmiyorsunuz.

Hocanızı incelemeye devam edin. Size sportif bir imaj yansıtıyor mu? Yalnızca düzgün bir fiziği olması da yeterli değildir. Size spor ve sağlık konularında tavsiyelerde bulunacak kişinin, hayat tarzının da söyledikleriyle çelişmemesi gerekir.

Spor yapmaya hevesli gençlere “Ne olacak ya, hoca da sigara içiyor” tesellisini veren, ne yiyip ne yemeyeceğiniz konusunda size ahkam keserken kendisi disiplinsiz bir hayat sürdüren kişi “Doğru Hoca” değildir.

Ama size yaklaşımı sıcak ve muhabbeti güzel ise, harika bir kanka olur, bu özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Görselliğe dayalı bir meslek olan bizim işimizde, bir eğitmenin boyu kısa olabilir, omzu anatomik olarak dar olabilir ama iradesizliğe ve tembelliğe bağlı kusurları, yani yağlı bir beli ve kalçası/göbeği olan bir hoca asla kabul görmez.

Böyle bir durum, sadece kaza geçirerek antrenmanlardan uzak kalmış bir hocada mazur görülebilir.

Edebiyatçı Nurullah Ataç’ın bildik bir denemesine atıfta bulunarak konuyu bağlamak istiyorum:

Bakmak ve görmek üzerine; herkes bakabilir ama baktığıyla beyni arasında bağlantı kurarak onu anlamlandırmak görmektir. Çeneleri ve kiloları, bilgilerinden fazla olan hocalara bakın ve görün:

Kelin merhemi olsa kendine sürerdi!..

Doğru Fitness Hocasını Nasıl Seçersiniz’ için 9 yanıt

Add yours

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑