10 Adımda Zayıflayın

Türk insanının karakteristik özelliklerinden biri de kurallardan hoşlanmamasıdır. Dolayısıyla kuralları esnetmeye ya da kendine göre uyarlamaya meyillidir. Diğer özelliği ise, her konuda kendini uzman gibi hissetmesidir.

Böyle agresif bir giriş yapmamın nedeni, aşağıdaki maddelerde esnetme yapılmasının önünü baştan kesmek içindir.

Zayıflamak istiyorsanız her şeyden önce, “Hiç yoktan iyidir” mantığından kurtulmalısınız.

Bütün bu önerilerin hepsi birlikte yapılırsa bir işe yarar. Lütfen işin kolayına kaçmayın ve kendinize göre aşağıdaki kurallar arasından seçim yapmayın.

1. Azar azar yiyin – Öğün sayısını arttırın

Üşengeçlikten ya da iş yoğunluğunuzdan dolayı günde iki öğün yediğiniz zaman “Canım daha iyi ya işte. Ben söylenenden bile az yedim daha iyi kilo veririm” fikrine kapılmayın.

İşler bu şekilde yürümez. Böyle yaparsanız metabolizmanız yavaşlar ve kilo vermeniz daha zor olur. Öğün atlamayın, yemeye üşendiğiniz öğünlerin zayıflamanın ilacı olduğunu bilin. Azar azar ama fazla öğün yiyerek daha rahat kilo verirsiniz.

2. Bol su için – Ama öğünlerde veya öğünlere yakın zamanlarda değil

Kilo vermek için bol su iyidir. Ama yemek yerken ya da yemeğin hemen öncesi ve sonrasında su içmeyin. Arada en az 20 dakika olsun. Yoksa içtiğiniz sıvı, kilo vermek bir yana almanıza yardımcı olabilir.

Yemeğin yanında içecek içmeyin. Buna su, ayran ya da diyet kola gibi zararsız olduğunu düşündüğünüz içecekler de dahildir.

3. Beyazlardan uzak durun

İstediğiniz kiloya gelene kadar yağ, tuz, un, şeker ve bunlardan yapılan mamullerin, kızartmaların sizin için birer zehir olduğunu düşünün ve asla tüketmeyin.

4. Tok yatmayın – Kalkar kalkmaz kahvaltıya oturmayın

Akşam saatlerinde değil şekerli gıdalar, tatlı meyveleri bile terk edin.

Sabah uyandığınızda bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı balı karıştırarak su ılıklaşınca iki tatlı kaşığı elma sirkesi katıp için. Üzerinden 15 dakika geçmeden kahvaltıya oturmayın.

5. Kararlı olun

Zayıflamada öncelik asla egzersiz ya da diyet değildir. Bunları size yaptıracak olan beyin gücünüz, yani kararlılığınızdır.

Öncelikle kaç kilo olursanız olun zayıflayabileceğinize inanmanız gerekir. Bunun için Kilo Verdiren Diyet Prensipleri ve İnsan Nasıl Zayıflar yazılarını okuyun.

6. Metabolizmanızı hızlandırın

Bunun en kestirme yolu spor yapmaktır. Seçeceğiniz sporun sizin yapınıza uygun bir egzersiz olması ve uzman bir antrenör eşliğinde yapılması gerekir.

Spor salonu Karakterleri-2 Hocalar yazısındaki “doğru hoca”nızı bulun.

7. Anti-sosyal olun

Diyetiniz süresince, “diyet şeytanları”ndan uzak durun. Kilo Verdiren Diyet Prensipleri yazısında belirtmiş olduğum gibi, diyet şeytanları ne yazık ki genellikle en yakınınızdaki kişilerdir. Bu kişiler, kötü niyetle olmasa bile size diyetinizi bozdurur ve çıkacağınız tatilde yine mutsuz olmanıza neden olurlar.

8. Alkolden uzak durun

Bir gram alkolda 9 kalori vardır, bu oran 1 gram şeker ve yağın iki katıdır. Alkolün yanında tüketilen çerezlerden bahsetmiyorum bile. İdeal kilonuza kavuşana kadar dost toplantılarından uzaklaşın.

9. Spora güvenmeyin

Nasılsa spor yapıyorum diye fazladan kalori almaya başlarsanız kilo veremezsiniz.

Zayıflamak için tek başına spora güvenmeyin. Spora yeni başladığınız zaman vücudunuz bu tempoya alışık olmadığından başlarda biraz kilo kaybedebilirsiniz ama yeme davranışınızı yeni tempoya uyarlarsanız bu durum uzun sürmeyecektir.

10. Buzdolabınızı yeniden düzenleyin

Burada sizde çok açık sözlü bir itirafta bulunmam gerekirse -size tüm bu önerileri vermeme rağmen- ben bile buzdolabında ne görüyorsam onu yiyorum. Bu nedenle buzdolabıma yememem gereken hiçbir şeyi koymamaya özen gösteriyorum.

İnsanın kan şekeri düşüp gözü döndüğü zaman ne yapacağı hiç belli olmaz!

Buzdolabınızın kapağına şişman insan fotoğrafları yapıştırmak yerine, içine yememeniz gereken gıdaları koymayın.

Spor ve diyetle fazla kiloyu verdikten sonra kavuştuğunuz ideal kilonuzu, Verilen Kiloyu Korumak İçin 6 Kolay Kural yazımda bulabilirsiniz.

10 Adımda Zayıflayın’ için 4 yanıt

Add yours

  1. yazı çok faydalı ama şu göbek için özel bir yazıda bekliyorum sizden :)) Spor yapıyorum yiyeceklerime de özen gösteriyorum, karın kaslarım iyi sayılır ama üstündeki örtüden görünmüyorlar! sanrım fazla yeme alışkanlığımdan mesanem şişmiş, yani mide büyüyormuş duyduğuma göre.. Şimdi her öğünde çok daha az yemeğe çalışıyorum ki midemin hacmide küçülsün. Bu konuyla ilgili bilgilerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim ve eminim benimle aynı dertten muzdarip çok kişi vardır… İyi çalışmalar.

    Beğen

  2. çok güzel bir yazı dizisi gerçekten kilolu insanların okumasnını tavsiye ediyorum bende bir şişman oldugum için bazı taşları yerine oturtmamı sağladı emeğinize sağlık
    kalın sağlıcakla!

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑